2002 | Fransız İhtilali



1998 Dünya Kupası ve 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası şampiyonu Fransa, 2002 Dünya Kupası’nın mutlak favorisiydi. Son iki turnuvanın çekirdeğini muhafaza eden Henry ve Trezeguet gibi gençlerin daha da olgunlaştığı zamanda Fransa adeta yenilmez armadaya evrilmişti.

1998’de görevi bırakan Jacquet’in yerine takımı iyi tanıyan Roger Lemerre’in  başa geçmesiyle son Avrupa Şampiyonası’nı kazanan Fransa’da, turnuva öncesi  Zidane’ın hafif sakatlığı, grubu çok rahat geçeceği düşünülen maviler için endişe nedeni dahi değildi.


31 Mayıs 2002… Seoul Ulusal Stadında o akşam bir tarihe tanıklık edeceğinden habersiz yerini alan 60 bin kişi Fransa’nın şovunu bekliyordu. Rakip Senegal’in ilk Dünya Kupası maçıydı bu. Bu maçın bir diğer ilginç tarafı ise Fransa’nın sömürgesi olan Senegal ile karşılaşacak olmasıydı. Dakar doğumlu Patrick Viera ve Fransa’nın kuzeyi Dunkerque’de doğan Bruno Metsu ait oldukları topraklara karşı mücadelenin içerisine girişecekti..

Barthez, Thuram, Lebeof, Desaiily, Llizarazu, Vieria, Petit, Wiltord, Djorkaeff, Henry ve Trezeguet’den kurulu yenilmez armada rakiplerini korkutan mavi formayla turnuvanın ilk maçına hazırdı. Rakip Senegal’de dikkat çeken isimler kaleci Tony Sylva, A.Cisse, Papa Bouba Diop, Fadiga ve El Hadji Diouf’du.

Maçta birçok pozisyon bulan Fransa , 30.dakikada El Hadji Diouf’un getirdiği topla buluşan Papa Bouba Diop’un  golüyle Senegal’e 1-0 yenilerek birçoklarına göre dünya kupaları tarihinin en büyük süprizine sebep olmuştu. O gecenin yıldızı ise turnuva boyunca adından söz ettirecek El Hadji Diouf’du. Turnuva sonu Liverpool’a giden ve sonrasında birçok takıma transfer olan Diouf beklentilerin hep altında kalarak futbol kariyerine 2016’da son verecekti..

Fransa turnuvaya 1 puanla veda etti… İş kazası dendi, şansızlık denildi , Zidane olsaydı böyle olmazdı denildi -grupların ilk 2 maçında yoktu - ve birçokları tarafından beklentilerin altında kalan oyun nedeniyle çok sert eleştirildi… 1998’den beri süregelen bu yapının son top noktası 2006 Dünya Kupası finaliydi…

Senegal ise bu turnuvanın biz Türkiye ile beraber unutulmaz takımlarından biriydi… Çeyrek finale kadar yükselen bu Afrika ülkesi , teknik direktörleri Bruno Metsu ile beraber hafızalardan kazınmayacak şekilde futbolseverlerin zihnindeki yerini almıştı…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Recep İvedik 5 - Türk Sporunun Resmi

Futbolun Politik Yüzü | El Saadi Kaddafi