1998 | Süper Kartallar & Matadorlar


Nantes’in La Beaujoire stadı o gün tam bir karnaval alanı gibiydi. Stadyumun büyük bölümünde sarı kırmızı forma ve bayraklarıyla İspanyollar dikkat çekiyordu.Afrika’nın nüfusu en fazla ülkesi olan Nijerya 1994 Dünya Kupası’nda ikinci tura çıkma başarısı göstermiş ve 1996 Olimpiyatları’nda altın madalya kazanmıştı. 
Sırp teknik direktör Bora Militinoviç yönetiminde 1990’da Kamerun’un yaptığını tekrarlayarak çeyrek finale yükselmek istiyorlardı. 1996’da yılın futbolcusu seçilen Nwankwo Kanu ise geçirdiği kalp ameliyatı sonrası yedek kulübesindeydi. İspanya ise Raul’lu, Hierro’lu kadrosuyla şampiyonluk hesapları yapıyordu.Ancak teknik direktör Javier Clemente dönemin fırtına ekibi Barcelona’dan kadrosuna fazla oyuncu almayarak tartışmalar yaratıyor ve Bask kökenli oyuncularla mücadele etmeyi tercih ediyordu.
İki ekip D gurubu mücadelesinde karşı karşıya geldi. İspanya tarihinde ilk kez Dünya Kupası finallerinde bir Afrika ekibiyle mücadele ediyordu. Maç başladığında İspanya Raul’le pozisyonlar yakalıyor, Nijerya ise Jay Jay Okocha’nın liderliğinde ataklar geliştiriyordu.21.dakikada İspanya Fernando Hierro’nun golüyle 1-0 öne geçerken 4 dakika sonra Nijerya Mutiu Adepoju ile yanıt verdi. İlk yarı 1-1 ile geçilirken ikinci yarının hemen başında Raul İspanya’yı bir kez daha üstünlüğe taşıdı.
73.dakikada Garba Lawal İspanya filelerini havalandırdığında tribünlerdeki onbinlerce ve ekranları başındaki milyonlarca İspanyol sessizliğe büründü. Büyük turnuvalar öncesi elemelerde başarılı olan ancak finallerde bir türlü bekleneni veremeyen İspanya milli takımı yine aynı kadere mi boyun eğecekti ? 78.dakikada Sunday Oliseh, veteran kaleci Zubizaretta’yı mağlup ettiğinde artık Nijerya için galibiyet turu çok yaklaşmıştı.


İspanya gruptaki son maçında Bulgaristan’ı 6-1 mağlup etmesine rağmen ikinci tura çıkamadı ve boynu bükük bir şekilde evine döndü. Gruptan Paraguay ile birlikte ikinci tura çıkan Nijerya ise Danimarka’ya yenilerek çeyrek finali göremedi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Recep İvedik 5 - Türk Sporunun Resmi

Futbolun Politik Yüzü | El Saadi Kaddafi