1970 | Jules Rimet'in Ebedi Sahibi


1970 Dünya Kupası finalinin önemi diğer finallere göre daha farklıydı, çünkü kazanan takımın Jules Rimet kupasının ebediyen sahibi olacaktı. Fifa daha önce aldığı karara göre üç kez Dünya şampiyonu olan ülkeye kupayı müzesinde sonsuza kadar saklama hakkı vermişti.
1934 ve 1938 yıllarında şampiyon olan İtalya ile 1958 ve 1962 yıllarında mutlu sona ulaşan Brezilya Meksiko City’deki finalde karşı karşıya geldi. Zagallo final maçına: Felix - Carlos Alberto – Brito – Piazza – Everaldo – Clodoaldo – Gerson – Jairzinho – Tostao - Pele ve Rivelino on biriyle çıktı. Karşı taraf İtalya’nın hocası Valcareggi ise: Albertosi – Burgnich – Facchetti – Cera – Rosato – Bertini – Domenghini – Mazzola - De Sisti - Riva ve Boninsegna dizilişiyle final maçına çıkıyordu.
İtalyanlar ilk 15 dakika içinde Luigi Riva ve Alessandro Mazzola ile iki etkili fırsat yakalamasına rağmen golü bulamadı. 18.dakikada sahneye çıkan Pele ise Brezilya milli takımının tüm Dünya Kupası finallerindeki 100.golünü kaydederken takımını 1-0’lık üstünlüğe taşıyordu. 37.dakikada Roberto Boninsega İtalya’ya  1-1’lik beraberliği getirirken ilk yarı bu skorla sonuçlandı. İkinci yarıda ise Brezilya 66’da Gerson ve 71’de Jairzinho ile durumu 3-1’e getirdi ve kupanın bir kulpundan tuttu. Dakikalar 86’yı gösterirken Dünya Kupaları tarihinin en güzel gollerinden biri atıldı. Kısa paslarla İtalya yarı sahasına geçen ve Pele’nin ceza sahası yayının önünde sağdan bindiren Carlos Alberto’ya yaptığı asist ve Carlos Alberto’nun golü turnuva tarihinin unutulmaz golleri arasına girmişti


Breziya Milli Takımı'nın teknik direktörü Mario Zagallo Dünya Kupası’nı önce futbolcu sonra da teknik direktör olarak kaldıran ilk isim oldu. Efsanevi Pele 4-1’lik zaferle sahayı omuzlarda terk ederken, Jules Rimet Kupası ebedi sahibine Brezilya’ya teslim edildi. 1970’in ebedi Jules Rimet şampiyonlarından sonra 2018 model Brezilya eğer şampiyonluğa ulaşırsa Fifa Dünya Kupası'nın da ebedi sahibi olacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Recep İvedik 5 - Türk Sporunun Resmi

Futbolun Politik Yüzü | El Saadi Kaddafi