Kelebek Etkisi



Kelebek etkisi, bir sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesine verilen addır. Yani bir kelebeğin kanat çırpması, dünyanın yarısını dolaşabilecek bir kasırganın oluşmasına neden olabilir.
Serüvenci genç bir adam, annesini de çok seviyor. Fakat yolculuklardan alıkoyamıyor kendini. Gittiği her yerden annesine kart atıyor. Durumundan haberdar ediyor annesini. Annesi meraklanıyor, astımı da var gencin. Son attığı kartta : “ Anneciğim paramız bitti bir haftaya kalmaz dönerim” yazıyor. Anne bu heyecanlanıyor tabi, oğlunun döneceğini söylediği gün, gencin sevdiği tüm yemeklerden yapıyor. Beklemeye başlıyor. Kapı çalıyor, kadın heyecanla koşup kapıyı açıyor, oğlunun geldiğini sanarak.Kapıda postacı bir kart daha… Kadın telaşla zarfı açıyor;


Anne,sana eve döneceğimi söyledim ama geri dönmeyi planladığım kente geldiğimde orda bir futbol turnuvası olduğunu duydum.Turnuvayı kazanan takıma bir mükafat vereceklerdi,arkadaşım forvet oynadı ben kaleye geçtim. Finale kaldık; 1-0 galip iken son dakikada rakip penaltı kazandı. Anne, oğlun penaltıyı kurtardı. Yolumuza devam ediyoruz. Beni bekleme.
Ya o penaltı gol olsaydı? O genç eve dönseydi. Kim bilir belki Küba diye bir devlet olmayacaktı bugün. İşte o kaleci Ernesto Che Guevara . o serüvenci genci az ya da çok hepimiz tanıyoruz.
1994 yılından beri, dünya kupalarında en iyi kaleciye Yaşin ödülü veriliyor FİFA tarafından. Bu ödül dünyanın en iyi kalecilerinden biri olan Rus kaleci Lev Yaşin’in adını yaşatıyor bu şekilde. 
Lev Yaşin, Avrupa'da Yılın Futbolcusu ödülünü kazanabilen tek kalecidir Kendine özgü siyah giyimiyle ve her şeyi kurtardığı için sekiz kollu olarak nitelendirilmesinden dolayı  tüm dünyada “kara örümcek” olarak tanınır. Ruslar, Yaşin için “topun korktuğu kaleci” diyorlar. Bakışlarıyla topun yönünü değiştirdiğini dahi iddia ediyorlar.  Zor gol yiyen Yaşin’den gol atan özür dilermiş. 
"Yuri Gagarin’i uzayda görmekten daha iyi bir şey varsa o da iyi bir penaltı kurtarmaktır" diyen Yaşin, kariyeri boyunca kurtardığı 150 penaltı ile bir dünya rekorunun sahibidir. Rakibin tehlikeli atakları karşısında ceza alanı dışına çıkarak topa ilk müdahale eden kaleci de Lev Yaşin’dir.
Che Guevara ile Lev Yaşin’i aynı yazıda buluşturan şey ise, az da olsa benzer kaderleridir.
Finalin son dakikasındaki penaltıyı kurtarınca, serüvenine bir özgürlük savaşçısı olarak devam eden gencin, penaltıyı kurtardığı elleri kesilmiştir öldürüldükten sonra. Ceza alanı dışında topa ayakla müdahale eden ilk kaleci olan Lev Yaşin’in ayağı da bir diz sakatlığı nedeniyle kesilmiş olması acı bir tesadüftür

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Recep İvedik 5 - Türk Sporunun Resmi

Futbolun Politik Yüzü | El Saadi Kaddafi