Krino Kafato, Trabzon ve Trabzon Futbolu


"Trabzonspor, yeni bir kulüp olarak kurulmadı. Trabzon’un en köklü kulüpleri olan İdmanocağı ve İdmangücü kapatıldı. Trabzonspor kuruldu. O nedenle Trabzonspor’un kuruluş tarihi bu kulüplerin en eskisinin tarihi olmalıdır" Krino Kafato
İtalyan bir General’in Trabzon aşığı torunu; Krino Kafato….
Krino Kafato…Ganita’da doğan bir İtalyan… İtalyan bir ailenin Trabzonlu ve Trabzonsporlu oğlu…
İtalyan kökenli Kafato ailesi Kırım Savaşı’nda Ruslara karşı Osmanlı’nın yanında yer alır, Kırım Savaşı’nda general olan dedelerinin isteğiyle, savaştan sonra  Trabzon’a yerleşirler… Dede Kafato da Sardunya'da çıkan "Garibaldi" isyanı sonrası padişah fermanı ile Trabzon’a yerleşir… Burada iş hayatına atılır. Kırım Savaşı’nda general olarak cephede savaşan Dede Kafato Trabzon’da kerestecilik yapmaya başlar…
Dede Kafato yine bir gün ormanlara doğru yola çıkar…Maçka ormanlarına geldiğinde eşkıyalar tarafından önü kesilir, öldürülür ve değerli eşyaları eşkiyalar tarafından gasp edilir….
Ancak Kafato ailesi, bu vahim olaya rağmen Trabzon’dan ayrılmaz.. Krino da 1924’ün Trabzon’unda Ganita’da doğar ,o da ailesi gibi deniz kıyısındaki bu güzel şehri çok sever.  Fakat, Kafato bir süre sonra Tıp eğitimi almak için çok sevdiği Trabzon’dan ayrılmak ve İstanbul’a gitmek zorunda kalır.. 1954  yılında İstanbul’da, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Trabzon’a, isminin önüne ‘’Dr’’ ünvanını yazdırarak ‘’Dr.Krino Kafato’’olarak geri döner.
Trabzon’a dönünce muayenehane açar Dr. Krino Kafato… Muayehanesine gelen yoksul hastalardan hiçbir zaman para istememesi, onun ‘Bizim Krino abi’ olarak anılmasını sağlar, çok sevdiği bu güzel kıyı şehrinde…
Krino aynı zamanda Trabzon’un en köklü futbol takımı olan İdmanocağı takımında kalecilik yapmaya başlar…Krino’nun İdmanocağı’nda kibaşarılı kalecilik performansı İstanbul’a kadar yayılır, Süleymaniye’ ye transfer olur… Süleymaniye’nin, Galatasaray’ı 2-0 ile geçtiği 03.04.1948 tarihi’nde oynanan karşılaşmada Süleymaniye kalesinde Krino vardır…
Futbolu İstanbul’da, Süleymaniye’de bırakan Krino, Trabzon’a ‘’yönetici’’olarak geri döner. İdmanocağı takımında yöneticiliğe başlar. 1956 yılına kadar Trabzon’da yaşamına devam eden Krino, o yıldan sonra Toronto’ya taşınır. Ama bitmez memleket sevgisi ve dost hasreti. Krino sık sık geri döner yurduna. Hatta çok sevdiği takımının maçlarına bile gider üstelik deplasmanlara dahi. Liverpool, Lazio ve Copenhag deplasmanlarında takımının yanındadır ‘’Bizim Krino’
Geride bıraktığımız Berat Kandili akşamı, Müslümanlar açısından pek önemli bir Kandil gününde "Bizim Krino Abi" 93 yaşında, bir daha dönmemek üzere ayrılır bu dünyadan.. Hoşçakal "Krino abi" hoşçakal.,.
Krino, hayattayken belgeseli çekilen nadir isimlerden biridir…Trabzonspor’un 50 . yılında gösterime girecek ‘’Bizim Krino’’belgesel filminden gözlerimizi yaşartacak bir sahne vardır…Belgeselin yapımcısı Krino’ya doğru yaklaşır, ellerini tutar ve‘’Trabzon’dan bir arkadaşım az önce mesaj gönderdi, benim için Krino’nun elini öper misin, selamları var’’ der…Krino ise gözleri dolu bir şekilde geride bıraktığı yılları hatırlayarak ve biraz da hüzün dolu bir mutlulukla şöyle der ‘’Aleykümselam…’’

Krino Kafato ve Trabzonspor’un kurucu üyelerinden,  aynı zamanda eski başkanlarından Rıfat Dedeoğlu.


Soldan: 1. Hayri Gür 2. Krino Kafato  6.M. Rıfat Dedeoğlu 
Kulüpler arası Anadolu Finalleri Şampiyonu Trabzon Lisesi Takımı.1942.  Kaptan Hayri Gür. Beden eğitimi öğretmeni.


Krino Kafato’nun Trabzon sevgisi… Satın almış olduğu yatında kızının ve çok sevdiği Trabzon’un adı yazılı


Soldan: Adnan Adil Müftüoğlu, M. RıfatDedeoğlu, Orhan Türközer, Dr.Krino Kafato, Eşref Ural..
Krino Kafato 1987 yılında Trabzon Lisesinin 100 yıl kutlamaları için geldiği Trabzon'da dostlarıyla birlikte Meydan Prakında yürüyüş yaparken.



Krino, Eşi June ve Torunları…



Sülaymaniye 1 Vefa 0. Kaleci Krino Kafato. 01 Aralık 1946. Bu günkü Ülker Arenanın olduğu yer, Fenerbahçe-İstanbul


Krino Kafato ve Trabzonspor efsanesi Ahmet Suat Özyazıcı…



Dipnot; Son  fotoğraf hariç bütün fotoğraflar Facebook  DR. Krino Kafato sayfasından alınmıştır.
Ayrıca, Yönetmen Muhammet Çakıral’a katkılarından dolayı teşekkürler…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Recep İvedik 5 - Türk Sporunun Resmi

Futbolun Politik Yüzü | El Saadi Kaddafi