Cesur İskoçya’dan Özgür Filistin’e

Yıllardır tutsak Kudüs, kan revan içinde Filistin. Her namuslu insan gibi hissediyoruz Filistinlilerin öfkesini, gözyaşını, matemini, haykırışını. Çünkü biliyoruz ki Filistin davasında iki seçenek var önümüzde: ya görmezden gelip sırtımızı döneceğiz insanlığa ya da dünya üzerinde beraber yaşadığımız bu insanlar için bir adım atacağız. 
Hiç kuşkusuz, İsrail takımı Hapoel Beer-Sheva ile İskoç ekibi Celtic arasında oynanan Şampiyonlar Ligi ön eleme müsabakasında, Filistin’e binlerce kilometre uzakta bulunan Glasgow şehrinden, the Green Brigade tribünlerinden yapılan protestolar da bu adımlardan bir tanesi. Öyle ki Filistin konusunda İsrail’in son günlerde Gazze’yi bombalamasından daha fazla gündeme geldi The Green Brigade’in eylemi. Bilindiği üzere 17 Ağustos'ta yapılan UEFA Şampiyonlar Ligi elemeleri ön eleme turu ilk maçında, the Green Brigade(Yeşil Tugay) tribün grubunun öncülüğünde Celtic taraftarları stat içinde Filistin bayrakları açmıştı. 5-2 Celtic galibiyetiyle biten maç sonrasında ise olay birçok medya kanalında ve siyasi arenada gündem konusu oldu.

UEFA olayla ilgili disiplin soruşturması başlatarak bir anlamda Celtic taraftarlarına gözdağı verirken, dış saha maçı öncesinde İsrail yetkilileri aynı taraftar tepkisine izin vermeyeceklerini duyurdu. Celtic tribün grubu the Green Brigade ise bu süreçte çok daha değerli bir adım attı. Taraftarlar "UEFA'nın dar görüşlü ve siyaseten partizanca tutumunu, futbola olumlu bir katkıya dönüştürmekte kararlıyız ve bu yüzden #matchthefineforpalestine kampanyasını başlatıyoruz. 75 bin sterlin (yaklaşık 290 bin Türk Lirası) toplamayı amaçlıyoruz. Bağışlanan para, Filistinliler için tıbbi yardım ile Beytüllahim’deki Aida Mülteci Kampı’nda eşit olarak paylaştırılacak." açıklamasını yaparak arkasına aldığı rüzgârı Filistinliler adına somut bir desteğe dönüştürdü. Özellikle yardımlarla kamptaki sanat, dans ve futbol alanlarında projelerin hayata geçirilmesi düşünülüyor. Mülteci kampındaki insanların İsrail saldırıları sebebiyle şu an bir futbol sahaları dahi yok, buna rağmen kamptaki Filistinliler tarafından kampın ilk futbol kulübünü kurma kararı alındı. Kulübün adı ise çoktan belirlendi: Aida Celtic. Şu an kampanya amacı doğrultusunda 140 bin sterline (yaklaşık 550 bin Türk Lirası) yaklaştı bile.
Özgürlüğü elinden alınmış insanların, işgal edilmiş topraklarını kurtarmak isteyen bir ülkenin bayrağı İskoçya'da dalgalandı ve sonucunda neler yaşandı. Her şeyden önemlisi Celtic taraftarları yaşadığımız dünyadaki bir zulme göz yummadı ve harekete geçti. Önümüzdeki seçeneklerden ikincisini tercih etti ve aslında bu duyarlılığı taşıması beklenen ülkemiz tribün gruplarına da bir mesaj verdi. Gelecek adına bu girişimlerin çoğalması gerekiyor, üstümüze düşeni yapmak öncelikli görevimiz bence. Şimdi ilk yapmamız gereken Celtic taraftarlarına teşekkür etmek.


Teşekkür ederiz size Kuzey'in çocukları. Teşekkürler Celtic, teşekkürler the Green Brigade. İnsanlık da biz de Filistinliler de asla unutmayacak bu direnişinizi ve desteğinizi. İsrail zulmü son bulacak, Filistin kazanacak.
“Ölümüne masum doğan kız, üzülme
Saman sarısı kıvırcık saçların için
Sırf sen üzülme diye
Bir gün saçlarını uzatacak Filistin”
(23 Ağustos’ta oynanan maç rövanş karşılaşmasını Celtic 2-0 kaybetmesine rağmen turu geçerek Şampiyonlar Ligi’ne kaldı. Hem gönülleri hem turu kazanan taraf oldu.)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Recep İvedik 5 - Türk Sporunun Resmi

Futbolun Politik Yüzü | El Saadi Kaddafi